phone +36-56-512-530
email repulestudomany@uni-nke.hu

Tudomány napi konferencia Szolnokon

2014.11.20

Szerző: Dr. Szilvássy lászló alezredes

A megye tudományos életében fontos szerepet tölt be a Tudomány ünnepe alkalmából szervezett konferencia, melyet a MTESz JNSZ Megyei Egyesülete, az NKE Katonai Repülő Tanszéke, a Szolnoki Főiskola, az MTA DAB JNSz Megyei Szakbizottsága, az MTA DAB Műszaki Szakbizottsága, valamint az OMBKE Kőolaj-,Földgáz és Vízbányászati Szakosztály szervezett, a MOL Nyrt. és MONTANPRESS támogatásával.

A konferenciát Dr. Szilvássy László aleuredes a NKE Katonai Repülő Tanszék egyetemi docense és a MTESz JNSz Megyei Egyesület elnöke nyitotta meg. Az első elődadó Dr. Szakács Attila a Szolnoki Főiskola főiskolai docense volt, aki a "Pénzügyi és fogyasztóvédelmi tudatosság a magyar fogyasztók körében" címmel tartott előadást. Őt követte Dr. Palik Mátyás egyetemi docens, az NKE Katonai Repülő Tanszék tanszékvezetője, aki "A pilóta nélküli légi járművek hazaialkalmazásának jogszabályi kérdései" címmel tartott egy nagyon érdekes előadást. A harmadik előadást Dr. Madaras László a történelemtudományok kandidátusa, a Damjanich János Múzeum régész-múzeulógusa tartotta "«Ez itt an Hazám» A közép-Tiszavidéki honfoglalás kori leleteinek üzenete" címmel. A rövid szünet után Dobó Gábor építőmérnök az M4 autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának építési munkáiról tartott előadást. Őt Dr. Herbály Katalin a Szolnoki Főiskola főiskolai tanára "Kérdések és válaszok a vidékfejlesztés területéről" című előadását hallgaták meg az egybegyültek. Az utolsó előadást pedig Farkas Bertalan Péter tartotta, aki bemutatta a SCIENTIX - Európai együttműködés a műszaki és természettudományok oktatásában projektet.

A konferenciát egy állófogadás zárta, melyen a résztvevők kötetlen formában megismerkedhettek a városban, megyében működő kutatócsoportokkal és azok eredményeivel.

Fotó: dr. Szilvássy László alezredes