phone +36-56-512-530
email repulestudomany@uni-nke.hu

Repüléstudományi Konferencia 2015

2015.04.09

Galambos Sándor: A repülés tudományáról

Tizennyolcadik alkalommal rendezett tudományos konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Üzemeltető Intézet Katonai Repülő Tanszéke. Az idei, április 9-én megtartott tanácskozást dr. Palik Mátyás alezredes, tanszékvezető egyetemi docens nyitotta meg, a rendezvényre elfogadta a meghívást többek közt dr. Josef Takacs ezredes, a Szlovák Köztársaság véderő attaséja is.

RTK 2015

Mintegy száz, a repüléssel foglalkozó szakember vett részt az idei tudományos konferencián, Szolnokon. A délelőtti plenáris ülésen négy, délután pedig hét szekcióban több mint negyven előadás hangzott el. A rendezvényen a kutatók megismerhették egymás eredményeit és megvitatták többek közt az egyes szakterületek közti lehetséges kapcsolódási pontokat is, amelyek a kutatás egy későbbi fázisában az együttműködés alapjául szolgálhatnak. Dr. Palik Mátyás alezredes, a házigazda katonai repülő tanszék vezetője elmondta: a konferenciára tudományos dolgozatokkal és előadásokkal lehetett jelentkezni. Ezeknek a tanácskozásoknak az elsődleges célja pedig az, hogy lehetőséget biztosítsanak a repüléstudományhoz kapcsolódó szakterületeken dolgozó kutatók, fiatal doktoranduszok és professzorok részére saját tudományos eredményeik ismertetésére, ezek publikálására. A problémák és felvetések megvitatására, a polgári és a katonai repüléssel foglalkozó felsőoktatási intézmények, vállalatok közötti együttműködés további bővítésére.

RTK 2015

A tudományos tanácskozás kísérő rendezvénye a Hernádi Ödön által, a tanszéknek ajándékozott repülőmakettek kiállításának megnyitója volt. A most 85 esztendős, hat gyermeket felnevelt modellezőt a repüléshez valójában a szereteten kívül semmi nem köti. Műszaki értelmiségi szakemberként dolgozott a Dutra Traktorgyárban, majd a Mezőgép Vállalatnál Budapesten. Az 1950-es évek óta készíti kis remekműveit, a makettezés a hobbija, amit egyben a hetedik gyermekének is tekint. A különböző típusú és nemzetiségű gépei a repülés kezdetétől a második világháború befejezéséig tartó időszakot ölelik fel.

RTK 2015 RTK 2015
Fotó: dr. Szilvássy László alezredes és a szerző

Forrás: HONVEDELEM.HU (http://www.honvedelem.hu/cikk/50379_a_repules_tudomanyarol)