phone +36-56-512-530
email repulestudomany@uni-nke.hu

Drón kezelő tanfolyam a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

2015.07.21

Szerző: Dr. Palik Mátyás alezredes

A négy hetes, 150 tanórás, intenzív felkészítés célja az volt, hogy speciális ismereteket nyújtson a drón kezelők számára. Az elméleti képzés egyben a hatósági engedély megszerzésének feltétele is.

A napokban már a második tanulócsoport fejezte be képzését a „Pilóta nélküli légijármű rendszer üzemeltetés” alaptanfolyamon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának szolnoki telephelyén. A programot az egyetem Katonai Repülő Tanszékének munkatársai és a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei közösen dolgozták ki.

RTK 2015

A résztvevők elsajátították az UAV-ok (Unmanned Aerial Vehicle) aerodinamikájával, fő szerkezeti elemeivel, földi-és légi rendszereivel kapcsolatos alapismereteket. Hasznosítható tudást szereztek a drónok hazai jogi szabályozásáról, a légtérszervezés alapjairól, a repülésbiztonsági kérdésekről és az operátor jellegű munkavégzésről. Felhasználó szintű elméleti és gyakorlati tudást kaptak az UAV repülések meteorológiai szempontjairól, valamint elsajátították a repülések megtervezéséhez és végrehajtásához szükséges ismereteket is. Megismerték a drónok alapvető üzemeltetési és karbantartási követelményeit, a hatósági eljárásokat, a repülésbiztonsággal kapcsolatos tudnivalókat és a munkavégzéshez szükséges angol nyelvű kifejezéseket is.

Az első két tancsoportban a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnokság szakemberei vettek részt.

RTK 2015

A résztvevők a képzés utolsó napján online tanfolyami záróvizsgát tettek. A tanfolyam záró rendezvényen dr. Palik Mátyás alezredes, a Katonai Repülő Tanszék tanszékvezetője elmondta, hogy a tanfolyamról kikerülő szakemberekkel tovább gyarapszik a pilóta nélküli repülés területén dolgozók szakmai kompetenciája, ezáltal nő a területen a légiközlekedés biztonsága is. Reményét fejezte ki, hogy a résztvevők a gyakorlati munkájukban minél nagyobb mértékben fogják hasznosítani a képzés során megszerzett ismereteiket.

Fotó: Fekete Csaba százados