phone +36-56-512-530
email repulestudomany@uni-nke.hu

Makettek a Katonai Repülő Tanszéknél

2015.09.29

Szerző: Gajdos Máté

2014 tavaszán kaptam egy telefonhívást Dr. Palik Mátyás alezredes, tanszékvezető úrtól, melyben a következőt kérdezte: „Máté! Jövő héten lehetőségünk lenne egy makett-gyűjteményt elhozni Budapestről. Lenne kedved velem jönni?” Ekkor még nem tudtam, hogy milyen élményben lesz részem. Lehet, hogy egy repülőszakembernek ez szégyen, de még a mai napig nem jártam sem repülőgép-makett kiállításon, sem makett múzeumban. Ebből kifolyólag egy olyan élményben lett részem egy héttel később, amely egy életre megmarad.

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem dramatizálom túl a helyzetet. Ugyanis a tanszékvezető úrtól kapott telefonhívás után egy héttel Budapesten egy meleg tavaszi napon két egyetemi docens és egy hallgató kíséretében azt vettük észre, hogy állunk egy olyan magán repülőgép-makett gyűjtemény előtt, amelyhez egy jó pár percig nem volt szívünk hozzányúlni. Igazán impresszív volt, amikor először megláttuk a vitrint, amely az őt befogadó szoba közel felét foglalta el. Önmagában a kis repülőeszközök elhelyezése is roppant egyedi formát öltött, ugyanis – számomra meglepő módon – dupla damilokra voltak felfűzve, így azt a hatást keltették, mintha éppen szárnyalnának.

Makett 2015

Közel 300 darab légijármű kicsinyített mása tárult elénk. Rövid bemutatkozás, majd beszélgetés, aztán némi csodálkozás és hitetlenkedés – hiszen korán sem mindennapi egy ekkora gyűjtemény látványa - megkezdtük ennek a miniatürizált légiflottának a becsomagolását, majd elszállítását. A szállítás módja is élmény volt, hiszen, ha az ember felüt egy lexikont, akkor nem talál a „makett szállítás” fül alatt túl sok jó ötletet, így mi kitaláltunk egyet. Mégpedig azt, hogy polisztirol gyöngyök óvó jelenlétében, dobozokban szállítjuk majd el az igen sérülékeny repülőket.

A történet következő fejezetei a kicsomagolás, majd a vitrinek beszerzése címet viselik. Miután a szolnoki campuson felálltak a vitrinek (köszönhetően a Repülőszakember képzésért alapítvány pénzügyi támogatásának) Dudás István nyugállományú alezredes úrra lettek testálva – a történet szempontjából – korszakalkotó feladatok. Ő volt, aki az utazással járó minimális sérüléseket orvosolta a repülőgépeken, majd ezek után gondoskodott a vitrinekben történő elhelyezésükről.

Makett 2015 Makett 2015 Makett 2015

2015 tavaszán, a soros Repüléstudományi Konferencián teljesedett be a gyűjtemény új sorsa, azzal a fejleménnyel, hogy a tanszékvezető úr bemutatta a Konferencián egybegyűlteknek intézményünk legújabb büszkeségét.

Makett 2015 Makett 2015 Makett 2015

Köszönetünket szeretném kinyilvánítani elsősorban az adományozó Herendi Ödön úrnak, továbbá azoknak, akik a legtöbbet tették a kiállítás létrejöttéért, név szerint Dr. Palik Mátyás alezredes úrnak, Dudás István nyugállományú alezredes úrnak, Dr. Békési Bertold alezredes úrnak és Palik Mátyás Csaba hadnagy úrnak.