phone +36-56-512-530
email repulestudomany@uni-nke.hu

Ismét egy olvasójeggyel kevesebb

2016.02.19

Szerző: Törőcsik Tímea

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Repülő Intézetének állománya könyvtárunk vezetőjét, Nagyné Katalint köszöntötte nyugdíjazása alkalmából. Aktív nyugdíjas éveket és jó egészséget kívánunk neki!

„Óh ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell,
hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember:
mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember –
így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember. ”

/Babits Mihály/

2016. február 19-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Repülőműszaki Szakkönyvtárának vezetőjét, Nagyné Katalint búcsúztattuk nyugdíjba vonulásának alkalmából. Az ünnepségen az intézet oktatói és közalkalmazotti állománya, valamint a könyvtár régi és új dolgozói vettek részt.

Dr. Palik Mátyás alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Repülő Intézet megbízott igazgatója köszöntötte a résztvevőket, és felkérte Prof. Dr. Óvári Gyula egyetemi tanárt, hogy emlékezzen meg a sok munkával töltött évről, melyek során a könyvtár országosan is elismert hírű repülőműszaki szakkönyvtárrá fejlődött. Bizony volt mit felidézni, hiszen Kati 1988 decemberében vette át a könyvtár vezetését – akkor még 6 fős állománnyal. Az idők során mindig a fejlődést, a technikai haladást tekintette elsődlegesnek: ennek eredményeként a könyvtár csatlakozhatott a világhálóra, majd elektronikus katalógus formájában szolgálatba is állította azt. Az akkor még Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem nagylelkű segítségével fáradhatatlanul gyarapította az állományt, miközben - cipőjét nem kímélve - a könyveken kívül, videokazetták és hangkazetták kölcsönzésével segítette a laktanyai olvasók szabadidejének tartalmasabb eltöltését. Számtalan szakdolgozat bibliográfiája dicséri szakmai tudását és nem egy doktori értekezés megszületésénél bábáskodott tanácsaival. Kati mindig kereste a lehetőségeket, forrásokat a fejlesztésre, melynek eredményeképpen, egy nyertes pályázatot követően, a könyvtár birtokba vehette a mai napig használt számítógép-állományt és nyomtatót. Munkáját ugyancsak fémjelzi, hogy 2010-ben a könyvtárunkat méltónak találták arra a megtiszteltetésre, hogy különgyűjteményként átvegye a Jobbik István Szakkönyvtár állományát, 2015-ben pedig Fekecs Gábor úr tartotta érdemesnek könyvtárunkat gyűjteményének elhelyezésére. A könyvtár megújult személyzetének tagjaként csak remélni tudom, hogy tartani tudjuk azt a fejlődési ütemet, ami a könyvtárra jellemző volt az idők során.

Az ünnepség végén Kati köszönetet mondott az együtt eltöltött évekért, melyekre elmondása szerint mindig szeretettel gondol vissza. Azt hiszem minden jelenlegi és volt kollégája nevében beszélhetek, amikor azt mondom, mi is hasonlóan kellemes emlékeket őrzünk róla, és mindig szívesen várjuk vissza, ha úgy dönt meglátogat minket. Aktív nyugdíjas éveket és nagyon jó egészséget kívánunk neki!

Nyugdíjasbúcsúztató 2016 Nyugdíjasbúcsúztató 2016 Nyugdíjasbúcsúztató 2016 Nyugdíjasbúcsúztató 2016 Nyugdíjasbúcsúztató 2016