phone +36-56-512-530
email repulestudomany@uni-nke.hu

XIX. Repüléstudományi Konferencia 2016. Szolnok

2016.04.14

Szerző: Törőcsik Tímea

Ismét megrendezésre került nagy hagyományoknak örvendő Repüléstudományi Konferencia

XIX. Repüléstudományi Konferencia 2016. Szolnok

A repülés iránt érdeklődőknek már hagyománnyá válhatott, hogy minden évben, a repülés és űrhajózás napjának (április 12.) alkalmából ellátogatnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Repülő Intézetének szolnoki kampuszára, hogy részt vegyenek a Repüléstudományi Konferencián.

A konferencia iránt érdeklődők és az előadók egyedülállóan sokszínű réteget alkotnak, mert a rendezvény magában foglalja a repülés tudományterületének lehető legszélesebb spektrumát, kezdve a repülő eszközök szerkezetén, hajtóművein, fedélzeti rendszerein és azok üzemeltetésén át, a légi forgalom-szervezésen keresztül a repülőtéri és repülési logisztikáig, a pilóta nélküli repülő eszközök, a repülésbiztonság, repülési meteorológia, az űrkutatásig és a repülőorvostanig. A rendezvényen lehetőség van bemutatni és megvitatni a legújabb szakmai újításokat, híreket, mindezt egy igazán autentikus környezetben, hiszen az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopterbázis 1940 óta a magyar repülős élet egyik fontos állomása.

Az 1991 óta minden évben megrendezésre kerülő Repüléstudományi Konferenciát idén olyan vendégek tisztelték meg, mint Dr. Pogácsás Imre dandártábornok úr, a HVK Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke, Dr. Josef Takács ezredes úr, a Szlovák Köztársaság Nagykövetségének védőerő attaséja, Maxim Vorobej ezredes úr, az Orosz Föderáció Nagykövetségének katonai és légügyi attaséja, Ivan Brednev ezredes úr, az Orosz Föderáció Nagykövetségének katonai és légügyi attasé I. helyettese, Bali Tamás alezredes úr, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnok-helyettese, Dr. Király László ny. ezredes úr, a hadtudomány kandidátusa, a Magyar Hadtudományi Társaság alelnöke, és Harangozó Tamás, a Magyar Repüléstörténeti Társaság elnöke. Számos hazai szakfolyóirat, szakmai szervezet és egyetem is képviseltette magát a rendezvényen.

A konferenciát Dr. Palik Mátyás alezredes úr, a Katonai Repülő Intézet megbízott igazgatója nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelenteket és reményét fejezte ki, hogy minden résztvevő egy tartalmas, gondolatébresztő napot fog eltölteni. A plenáris ülés nyitó előadója Dr. Moys Péter úr, a magyar légiforgalmi irányítás ismert egyénisége volt, aki a magyar repülésirányítás 100. évfordulója alkalmából tartott előadást. Ezt követően, Böcz Lajos a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség Légierő Haderőnemi Osztály kiemelt főtisztje mutatta be a magyar légierő helyzetét, feladatait. A harmadik előadásban, a mindenki által ismert, napjainkban egyre inkább elterjedőben lévő, pilóta nélküli repülő eszközök meglepően kreatív – és nem éppen törvényes – felhasználási módjairól és az ellenük való védekezésről, felkészülésről beszélt Rinyu Ferenc úr, a Quali-Top Kft. ügyvezető igazgatója. A délelőttöt a tavalyi konferenciáról jól ismert Dudás Levente, a BMGE egyetemi tanársegédje zárta, aki a Smog-1 PocketQube osztályú műhold kommunikációs és spektrum monitorozó rendszerével ismertette meg a jelenlévőket.

XIX. Repüléstudományi Konferencia 2016. Szolnok

A plenáris ülést követően, a jó hangulatú eszmecserékkel tűzdelt ebéd után, a szekcióülésekre került sor.

Az A. szekció leginkább a repülésmeteorológiával foglalkozott, Dr. Bottyán Zsolt százados, a szekció elnöke szerint öt nagyon magas színvonalú prezentációt hallhattunk. Az előadásokon szó volt a repülőgépes meteorológiai adatgyűjtésből származó információk felhasználásáról és az ebben rejlő lehetőségek kiaknázásáról. Azután az időjárási tényezők hatása a repülésirányítók terhelésére izgalmas területe következett. Egy előadó a nagytérségű időjárási folyamatok és a repülésmeteorológiai tényezők közötti kölcsönhatást elemezte és végül, de nem utolsó sorban, szóba került a katonai repülőgép vezetők esetében történő, fedélzeti vészelhagyás utáni éghajlati-időjárási faktorok elemzése is.

A B. szekció témái igen változatosak voltak, itt hat előadást hallgathattunk meg, szoftver megbízhatóságról, légi balesetek fraktáldimenziójáról, villámvédelemről és katonai repülőműszaki tiszti kompetenciák felméréséről.

A C. szekció hét előadást tartogatott az érdeklődők számára. Vas Tímea őrnagy asszony, a szekció társelnöke foglalta össze tapasztalatait a délutánról:

"A C szekció előadói számos, a légi közlekedés területét érintő témával foglalkoztak. Első előadónk a légtér gazdálkodás legújabb fejlesztéseivel, alkalmazásaival ismertette meg a hallgatóságot, ezután a pilóta nélküli légi járművek zajterhelésének kérdéseiről kaphattak tájékoztatást hazai és nemzetközi kitekintés segítségével. A légiforgalmi irányítás sajátosságait két további előadó mutatta be, egyrészt a munkafolyamat, másrészt a hadműveleti repülőterek vonatkozásában. A szekció záró előadásai témájukat tekintve eltértek ugyan a légi közlekedés előbbi területeitől, azonban az előadók igyekeztek megtalálni a kapcsolódási pontokat a biztonságtechnika és repüléstudomány területei között. Örömünkre szolgált, hogy a szekciónk programját nagy létszámú hallgatóság követte végig, bízunk benne, hogy jövőre is hasonló érdeklődésre számíthatunk."

A D. szekcióban leginkább a pilóta nélküli légi járművek szerelmesei találhatták meg számításukat, hét előadásból háromban az ezekhez kapcsolódó technológiával foglalkoztak, de hallhattunk még többek között kezdők számára készült ultakönnyű vitorlázó repülőgépekről, lopakodó technológiáról is.

Az E. szekcióban a repülőtéri zajterheléstől egészen a vulkánkitörések repülésre gyakorolt hatásáig is eljutottak a szakértők, de Gagarin visszatéréséről is hallhattunk. Az előadásokat itt is nagy figyelemmel kísérte végig a hallgatóság.

Akiknek sikerült felkelteni az érdeklődését, de nem tudott személyesen részt venni a konferencián, annak lehetősége van az előadások elolvasására a Repüléstudományi Közlemények tudományos online folyóiratban, ahol az 1989-ig visszanyúló archívumnak köszönhetően számos egyéb cikk között böngészhetnek a repülés szerelmesei.

A konferenciáról készül fényképek a "Képcsarnok"-ban találhatók

A konferenciáról készült beszámoló a HONVEDELEM.HU-n