phone +36-56-512-530
email repulestudomany@uni-nke.hu

ITDK beszámoló

2016.06.03

Szerző: Szabó Nikoletta

2016. 05. 26-án került megrendezésre az ITDK szóbeli fordulója intézményünkben

2016.05.26-án került megrendezésre az Intézményi Tudományos Diákköri Konferencia Katonai Repülő Szekciójának szóbeli fordulója intézetünkben. Hat induló előadását hallgathattuk meg.

Dr. Kavas László mb. tanszékvezető köszöntötte az előadókat, az érdeklődőket, és a zsűrit. Az előadásokat Dr. Makkay Imre elnök, Dr. Dunai Pál alezredes, valamint Hallgatói Önkormányzat részéről Nagy Máté értékelte.

Elsőként Deák Tamás előadását hallgathattuk meg, melyben a V1-es és V2-es repülőbombák második világháborús alkalmazását, technikai adatait, történetét mutatta be. Betekintést nyerhettünk a háború utáni fejlesztésekbe is.

Szabó Márk a 2011-es líbiai katonai beavatkozás hatásai a NATO-ra címmel adott elő. Előadásában kitért az előzményekre, bemutatta Líbia légierejét, valamint a NATO Koalíciós légierővel együttes beavatkozását.

Szabó Vivien a repülőtéri biztonsági rendszerek fejlődésének történetét, és a terrorizmus kapcsolódását elemezte. Megismerhettük milyen robbanóanyagokat használtak a terroristák, milyen intézkedéseket használtak ellenük.

Utassy János a napjainkban is zajló ukrán konfliktust mutatta be. Hogyan is kezdődött, milyen hatásai vannak a polgári és a katonai repülésre. Kitért a Boeing 777-es repülőgép szerencsétlenségre is.

Gere Zoltán a fedélzeti adatrögzítők kialakulásának, fejlődésének főbb állomásain keresztül kalauzolt el minket egészen a BUR 1-2ZS adatrögzítő bemutatásáig. Előadásában főként a helikopterek adatrögzítésére koncentrált.

Bödő Sándor a repülőgépek hajtóműveinek fejlesztését boncolta, ezen belül is a kompresszor, az égőtér, és a turbina fejlesztési lehetőségeit mutatta be. Előadásában fontos környezetvédelmi témakört is érintett, a károsanyag kibocsátás csökkentésére hívta fel a figyelmet.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Honvédtisztképző Kar állománygyűlésén került sor az ITDK eredményhirdetésére. Intézetünk esetében a következő eredmény született:

III. helyezést ért el:

Szabó Márk honvédtisztjelölt, Konzulense: Gajdos Máté hadnagy

ITDK 2016

II. helyezést ért el:

Gere Zoltán őrnagy, Konzulense: Dr. Békési Bertold alezredes

ITDK 2016

I. helyezést ért el:

Utassy János őrnagy, Konzulense: Dr. Palik Mátyás alezredes

ITDK 2016 ITDK 2016

Ezúton gratulálunk a nyerteseknek, s további sikerekben bővelkedő munkásságot kívánunk!