phone +36-56-512-530
email repulestudomany@uni-nke.hu

Hagyományőrzés Szolnokon

2016.11.08.

Szerző: Törőcsik Tímea

Olyan hagyományt éleszt fel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Repülő Intézete, amely szorosan kapcsolódik a honvédtisztképzéshez, és egyben tiszteleg Szolnok város nagy múltú sportolói előtt.

Ettől a szemesztertől kezdve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Repülő Intézetének szárnyai alatt, Budapesten tanuló társaikhoz hasonlóan, az Intézet honvédtisztjelöltjeinek is lehetőségük nyílik vívóórákon részt venni. A szakmai hátteret a szolnoki Magyar Szablyavívó Iskola oktatója, Békési István biztosítja. A ”Katonai testnevelés” című kurzus keretein belül zajló, hét alkalomból álló felkészítés során a hallgatók elsajátítják az alaptechnikákat, állásokat, védéseket, támadásokat. A foglalkozások célja, hogy a honvédtisztjelöltek készség szintjén sajátítsák el a vívás művészetét, és majdani avatásukkor szakértő kezekkel vegyék kézbe a diplomához járó szablyát.

A szablyavívás olyan évszázados múltú nemzeti hagyományunk, amely – jellegéből adódóan – mindig is szorosan kötődött a katonasághoz. Az oktatásában kiemelt szerepe volt a Ludovikának, ahol 1925-ig képeztek vívómestereket. Feladatát később a Magyar Királyi „Toldi Miklós” Honvéd Sporttanár- és Vívómester Képző Intézet vette át. Ez az intézmény adta Szolnoknak azt az öt vívómestert, akik megalapították a vívó szakosztályt, hogy kiemelt sikerű sportolókat képezhessenek, így a városban is nagy hagyománya lett a vívásnak. 2015-ben a „Magyar Szablyavívást és a Borsody–Vívórendszert” felvették a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktárba, mellyel a kulturális örökség kategóriába került.

Ezzel párhuzamosan a vívás iránti érdeklődés továbbra is megmaradt a Ludovika Akadémia jogutód intézményeiben. A Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolán 1993-tól folyó vívóoktatást 2008-tól az NKE Sportegyesület keretei között működő vívó szakosztály vette át. Céljaik között szerepel az utánpótlás nevelése, továbbá a rendszeres edzési, versenyzési lehetőség biztosítása.

A hallgatók nagyon örülnek hogy a vívás tanulásához szükséges feltételek immár Szolnokon is adottak, és fontosnak tartják a hagyományok követését, mind a város, mind a Ludovika szempontjából is.

Hagyományőrzés Szolnokon Hagyományőrzés Szolnokon Hagyományőrzés Szolnokon Hagyományőrzés Szolnokon Hagyományőrzés Szolnokon Hagyományőrzés Szolnokon Hagyományőrzés Szolnokon