phone +36-56-512-530
email repulestudomany@uni-nke.hu

Workshop az NKE EKKL HHK Repülőműszaki Gyűjtemény szakkönyvtárában

2017.03.30

Szerző: Törőcsik Tímea

„ZLIN típusú repülőgép műszaki üzemeltetése” címmel szervezett workshopot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Repülő Intézetének Repülő Sárkány-hajtómű Tanszéke. Az eseménynek az NKE EKKL HHK Repülőműszaki Gyűjteményének szakkönyvtára adott helyet. A rendezvényen a repülőműszakiakat Varga Bence százados képviselte, pilóta részről pedig Somogyi Zoltán őrnagy tartott előadást élményeiről.

Workshop

A rendezvény igen sok érdeklődőt vonzott, a könyvtár olvasóterme tekintélyes méretei ellenére is hamar megtelt. Dr. Kavas László alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Repülő Intézetének Repülő Sárkány-hajtómű Tanszékének vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd az előadások következtek. Először Varga Bence százados mutatta be a gyárat, előadását saját készítésű fényképekkel illusztrálta. Beszélt a repülőgép megismerését szolgáló tanfolyam tananyagáról, bemutatta az elméleti órák tantermét, és a gyakorlati foglakozások megtartására kijelölt szerelőcsarnok részt, majd az oktatásba bevont repülőgépeket. Nyíltan beszélt a tanfolyammal kapcsolatos problémákról, amelyet legfőképpen a nyelvi nehézségek jelentettek. Felvette, hogy az oktatást jelentősen megkönnyíthetné, ha újragondolnák és jobban kihasználnák az elsajátítandó anyag szemléltetésének lehetőségeit. Nem hagyhatta szó nélkül az oktatók és a képzésben részesülők erőfeszítéseit, melyet a sikeres tananyag elsajátítása érdekében fejtettek ki.

Workshop

Másodjára a repülőgépvezetői beszámoló következett, immáron Somogyi Zoltán őrnagy előadásában. Ő is hasonló problémákról számolt be képzésük során. Az ő szakmai felkészítésük az elméleti típus ismertető részen túl, szoktató felszállásokat, gyakorlati repülési eljárások bemutatását, némi műrepülési élményszerzést foglalt magába.

A repülőgépvezetői beszámoló nagyrészt hasonló problémákról szólt. Az ő szakmai felkészítésük az elméleti típus ismertető részen túl, szoktató felszállásokat, gyakorlati repülési eljárások bemutatását, némi műrepülési élményszerzést foglalt magába.

A tanfolyam befejeztével nem fejeződött be a típusátképzésük, itthon, Szolnokon is folytatódtak a repülések, az ide áttelepített cseh repülőgépen.

Workshop

Előadása végén ismertette az itthon elvégzendő feladatokat, az oktatói szakszolgálati engedély megszerzésének útját.

Az előadások végén élénk beszélgetés alakult ki a hallgatóság és az előadók között, ékesen bizonyítva, hogy az MH 86. SZHB szakemberei mennyire hitelesen, érdeklődést felkeltően tárták a jelenlévők elé mondanivalójukat. A workshop sikerére való tekintettel, a jövőben is várhatóak hasonló rendezvények a Katonai Repülő Intézet szervezésében.