phone +36-56-512-530
email repulestudomany@uni-nke.hu

50 éves a katonai felsőoktatás

2017.11.28

Szerzők: dr. Palik Mátyás alezredes

A repülőszakember képzés megalakulásának 50 éves évfordulója és a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett előadásokat 2017. november 28-án, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Repülő Intézete. A szolnoki Tudomány és Technika Házában tartott rendezvényre számos egykori, mára nyugdíjas oktató és oktatást segítő munkatárs jött el megemlékezni azokról az évekről, amikor végig kísértek és segítették a főiskola fejlődését.

A rendezvényt Dr. Szilvássy László alezredes, a Katonai Repülő Intézet Fedélzeti Rendszerek Tanszékének vezetője nyitotta meg. Köszöntötte a jelenlévőket, többek között Dr. Koller József dandártábornokot, a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokát, és Dr. Palik Mátyás ezredest, a NKE HHK Katonai Repülő Intézet intézetigazgatóját, majd kellemes időtöltést kívánt az elkövetkezendő visszatekintő és az iskola jelenkorát bemutató előadásokhoz.

A sort prof. Dr. Óvári Gyula egyetemi tanár nyitotta, aki – saját szavaival élve – „őskövületnek” számít a hazai repülőszakember képzésben. Előadása az 1967-től főiskolai képzést folytató Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán folyó repüléstudományi kutatásokról és az intézményben bekövetkező szervezeti változásokról szólt. Külön kiemelte az egyetemi kutatások fontosságát, amelyek az ipari és szervezeti alkalmazás alapkövei.

A következő előadó Keléné Dr. Pasztelyák Adrienne volt, aki az alkalmazott tudományok az általános alapozó tantárgyak oktatásában támogatásáról tartott ismertetőt. Ezután rövid szünet következett, melyben az érdeklődők egyedülálló, archív fotókat tekinthettek meg a főiskola és a helikopterbázis életéből. A harmadik előadásban Dr. Palik Mátyás ezredes, intézetigazgató számolt be a Katonai Repülő Intézetben folyó tudományos munkáról és a jövő kutatási irányzatairól. A rendezvényt Magó Károly zárta, aki a repülő századok és a főiskola által öt évtizeden keresztül használt jelképeket, emblémákat mutatta be.